Jean Paul Gaultier Classique Intense

Share

Водещият дамски парфюм на Jean Paul Gaultier Classique, най-точно може да се определи като модерна класика. Пуснат през 1993г. и отпразнувал 20-тия си рожден ден миналата година, Classique е издържал успешно теста на времето, докато второстепенни аромати са вече увехнали и изчезнали от пазара. Опаковката на парфюма е иконичната бутилка на Gaultier с форма на тяло (която до голяма степен е вдъхновена от Shocking на Schiaparelli), а създател на аромата е многоуважаваният парфюмерист Jacques Cavallier, чието дело са още L’Eau d’Issey, Kingdom, Stella, Nu, Le Feu d’Issey – дълъг списък с модерни класики. Classique представлява будоар от Ориента, пълен с пудриерени пухчета, копринени цветя и ванилен плюш. Classique ухае на богата женственост по начин, по който много малко други парфюми го правят, и чудесно улавя същността на марката Gaultier – бюстиета със заострени чашки на вариете-актриси и онова палаво усещане за еротично забавление.
Тази година Gaultier пуснаха нова версия на Classique, наречена Classique Intense. Това се оказва един интересен нов поглед върху аромата и неговия отпечатък. Създаден от парфюмериста Francis Kurkdjian, Classique Intense съдържа 40% от парфюмната ДНК на оригиналния Classique, но в крайна сметка представя един напълно нов аромат, изцяло противоположен на добре познатия и обичан от всички Classique.

Нотките
Върхови: цвете тиаре и нар
Сърдечни: жасмин, портокалов цвят и роза
Базови: пачули и ванилия

classique-intense-jean-paul-gaultier-1

 

Как ухае?
Първо, нека направим уточнението, че Classique Intense всъщност не е по-интензивна, т.е. по-наситена версия на оригинала. Вместо това в него е засилен сияйният флорален аспект на Classique, за да се постигне по-ярък и открояващ се аромат, който не е нито по-дълбок нито по-тежък, както името би предположило. Този подход е уникален по свой начин, позволява на свежестта и пикантните нотки да изпъкнат и напомня за силните флорални аромати от 80-те, но същевременно ги представя по един много по-изчистен и актуален начин.
Classique Intense започва с бели цветя и цитрусови плодове. Цветята са еластични, пикантни и зелени, а плодовете – парливи, сладки и достатъчно остри, за да прережат месестите венчелистчета на цветята в градината на Intense. Има един фин скрит полъх на пипер, който разпуква и добавя нотка тъмнина над поразителното усещане за златно сияние така пропито в отпечатъка на парфюма. Накратко това е една плодова, цветна и блестяща любовна история.
Парфюмеристът Francis Kurkdjian е изключително сръчен в създаването на ултрамодерни дамски аромати, които горят с ярък блясък. Classique Intense е неговото най-ново произведение, окъпано в светлина, което се нарежда до парфюми като Elie Saab Le Parfum, Carven Le Parfum, както и неговите собствени Amyris Femme и Feminin Pluriel. Различното тук е, че Intense е малко по-кремообразен и плътен, с млечна консистенция, която се разлива, за да даде един по-мек подход. Впрочем това златно мляко заедно с наркотичното му сърце от жасмин, портокалов цвят и тубероза би било точно на място си във ваната на Клеопатра.
Отивайки към основата, ванилията изпъква все повече. Това, което е напълно фантастично относно използването тук на тази нотка, е нейната прозрачност и лекота. Ванилията често се използва погрешно и се превръща в преситена пандишпанова бъркотия, а това би било подходящо може би за някоя ароматна свещ. Но Classique Intense представя една нежна ванилова вода, която улавя и сладостта и пикантността на аромата в еднаква степен. Ефектът наподобява мъгла от ванилия, която се смесва с деликатния въздух на свежи бели цвета. Звучи наистина добре.
Това, което се харесва в Classique Intense, е че не е традиционно по-наситена, по-тежка версия на оригинала и че разкрива парфюма от напълно нов ъгъл. Все едно Classique е актриса от вариететна програма в своя будоар след представлението, която си слага отново руж, а Intense е звездата на сцената, която блести в своя златен корсет, окрасен с хиляди пайети. И докато голяма част от новите версии на добре познати парфюми са озадачаващи относно това какво всъщност е предназначенеито им, Classique Intense просто кара човек да се чувства благодарен, че парфюмът съществува. Освен това той е и много красив, а в света никога не би могло да има твърде много красота.

Share

Leave a Comment

Scroll to Top