Пътешествие с аромат на ванилия

Share

В следващите редове ще проучим всичко свързано с ванилията – аромат, който е толкова добре познат, колкото и вкусен. Употребата на ванилия в парфюмерията със сигурност е повече от изобилна, но тук ще представим само някои подбрани аромата, които бихме могли да наречем задължителни спирки в едно парфюмно пътешествие. И всички те ухаят невероятно!

Ванилия

Ванилия идва от Vanilla Planifolia – вид ванилова орхидея, прозилизаща от Мексико. Поради високото си съдържание на ванилин – фенолен алдехид, който дава миризмата и вкуса, които всички обичаме и познаваме като „ванилия”, плодовете на растението или по-точно шушулките му са основен източник на ванилов екстракт. Вирееща в горещи, влажни и тропични среди, ванилията е една наистина екзотична съставка. Тя е била възприета по цял свят и включена в употреба в различна степен в гастрономията и парфюмерията, преминавайки от една държава в друга. Тя не е нищо друго освен всестранна.

Ароматът

Ванилията определено е един от най-сложните аромати в парфюмерийното царство. Тя може да ухае сладко, захаросано, пикантно, като кожа, наситено, кремообразно, пепеляво, гумено, почвено, щипливо, флорално и гурме. Истинският материал е много по-екзотичен и пикантен, отколкото кексчетата и сладоледът биха накарали някой да си помисли. Освен това може да се използва по забележително различни начини, създавайки цял жанр от текстури, аромати и идеи, всичките от които са напълно „vanilla”.

Интересно е, че ванилията е една от нотките, които много хора не харесват. Вероятно заради неправилната й употреба в много от масовите парфюми. Когато се злоупотреби с нея, красотата й се губи в море от пренаситена сладост, от което на човек може да му прилошее и което често му е трудно да прекоси. Обаче ако към аромата е подходено с внимание, ванилията не би могла да бъде нищо друго освен божествена.

vanilla

Препоръчани аромати

По-надолу сме поместили някои препоръчани „ванилии” – тези парфюми от жанра, които задължително трябва да бъдат помирисани, преди някой да сметне себе си за „ванилов” експерт. Тези парфюми варират от по-опростени интерпретации на нотката до такива, които са сложни и изненадващи.

Препоръчаните аромати, които са абсолютно основна част от нечие „ванилово” образование са както следва:

На първо място поставяме Tobacco Vanille от Private Blend Collection на Tom Ford. Том Форд е човек, който безкрайно много уважава парфюмите. Той е зорък наблюдател при създаването на вълнуващи и революционни ароматни смеси за имена като Gucci и Yves Saint Laurent, а да не споменаваме и неговата собствена марка. Private Blend Collection на Ford е една истинска парфюмна лаборатория, която изследва палитрата от материали, предлагана от света на парфюмерията. Неговата ванилия – Tobacco Vanille, е едно от най-известните предложения в колекцията и даже може да се каже, че е култов аромат сред почитателите на парфюми. Какво го прави толкова добър?Тук става въпрос за подправки, при това за изобилие от тях. Освен това има и тютюн, разбира се, както и такъв от череша. Но основната тема са подправки, подправки и още подправки. Tobacco Vanille създава усещане за чаша горещ чай, подправен със силна канела, кардамон и карамфил. Резултатът е вкусен и изненадващо подходящ за носене, особено в по-студено време, когато Tobacco Vanille се превръща в основно средство за предпазване от острия вятър. Когато просто бъде пръснат, парфюмът стопля дълбините на душата по изключително изискан начин, безспорно характерен за Tom Ford.

Следващото ни предложение – Gaultier², за наше голямо съжаление не се радва на овациите, които заслужава. Създаден като аромат за него и нея от ветерана Франсис Кюркджиян (Francis Kurkdjian), Gaultier² е един най-точно казано човешки ванила аромат, който перфектно улавя идеята за голи тела, заключени в интимни пози. Това може и да звучи малко похотливо, а и самият Gaultier със сигурност не е човек, който се притеснява да провокира, но всъщност резултатът е толкова натурален, че усещането е по-скоро романтично отколкото сексуално.Gaultier постига своя човешки ванила аромат, като съчетава ванилия със солен кехлибар и сладък мускус. Заедно тези три нотки създават една много френска ванилия, която е с безпогрешен гурме-характер, почти като бисвитка, с нюанси наподобяващи грозде и опияняваща основа от човешка топлина. Ако търсите аромат, с който да „объркате” нещата и да пробудите похотливата си страна, тогава Gaultier² е точният аромат за Вас.

Продължаваме с Cartier Baiser Vole Essence de Parfum, който излезе на пазара през септември, 2013г. като нова версия на оригиналния аромат Baiser Vole от 2011г. В духа на цялата серия той също улавя аромата на лилия, като този път парфюмеристът Матилда Лаурънт (Mathilda Laurent) е включила лилия, която е напълно разцъфнала. Нотката на цъфтяща лилия, включваща венчелистчетата и листата, е подсилена от бърбън ванилия. Самата Матилда казва за парфюма, че в този Essence de Parfum помирисваме лилия, напълно разцъфнала. Това е много мек, наситен и сладострастен аромат, сякаш можем да доближим нос до сърцевината на цветната чашка. Разцъфналият цвят предлага своя чувствен аромат на ванилия, като същевременно остава лек и жив.

Няма как да пропуснем Dior Homme Intense Dior – един аромат за мъже, излезнал на пазара през 2007г., който е наситен  и изискан, истински наследник на Dior Homme от 2005г. и Dio Homme Cologne и 2007г. в композицията са включени цветни и дървесни нотки, точно както и при неговите предшественици. Бутилката също е оставена непроменена, а самият аромат примамва с нотки лавандула, ирис, ванилия, кехлибар, кедър и ветивер. Носът, разработил тази лимитирана версия, е Франсоа Демаши (Francois Demachy).

Последното ни предложение е също на Dior –  Dior Addict Eau de Parfum. Това е един флорален аромат за жени с ориенталско звучене. Пуснат е на пазара през 2014г., а създателят му отново е Франсоа Демаши. Връхнте нотки са коприна, мандарина и портокалов цвят, сърдечните – черешов цвят, разцъфнал през нощта, и българска роза, а базовите – ванилия, сандалово дърво и тонка боб.

Това бяха само няколко спирки от пътешествието по следите на ванилията, които според нас не бива да бъдат пропускани. Разбира се с тях нещата съвсем не се изчерпват, а напротив. За аромат като ванилията, с толкова богат характер и многообразие от образи, това беше едно скромно въведение. А ние само бихме могли да Ви окуражим самостоятелно да проучите материята още по-задълбочено и обстойно.

Share

Leave a Comment

Scroll to Top